IEMT bij Post Traumatische Stress klachten

In juni 2015 heb ik de vervolgcursus IEMT gevolgd waarbij het accent lag op het behandelen van PTSS-klachten (Post Traumatische Stress Stoornis). Direct daarna merkte ik al opvallend snel resultaat bij een behandeling.

Onlangs kwam een cliënte in de praktijk met PTSS-klachten. Jaren geleden was zij gescheiden en toch kon ze nog enorm boos en verdrietig worden als ze dacht aan het moment dat hij te kennen had gegeven bij haar weg te willen. Zonder zich er bewust van te zijn voelde ze zich in de afgelopen jaren niet goed genoeg, alleen en in de steek gelaten. Ze zat vol boosheid en reageerde dit af op alles en iedereen. Ze kon bijvoorbeeld in het verkeer enorm te keer gaan over het negatieve rijgedrag van andere automobilisten. Onder boosheid zit bijna altijd verdriet en teleurstelling. Bij doorvragen bleek dit gekoppeld te zijn aan, onder andere, haar scheiding. Met behulp van de IEMT kon zij nadien ‘normaal’ praten over de scheiding. En met normaal bedoel ik dat zij over deze emotionele gebeurtenis kon praten zonder er boos en/of verdrietig over te worden. De emotionele lading was van de gebeurtenis afgehaald. Nadien mailde ze me dat ze zich nog steeds sterk en gelukkig voelt en dat ze dankbaar was dat we de IEMT hadden gedaan.

We kennen PTSS vooral uit de media vooral bij soldaten die terugkomen uit een oorlog maar ook jij en ik kunnen hier last van hebben.
Hoe herken je PTSS?
– herbeleving, zoals nachtmerries of flashbacks
– herinneringen vermijden
– emoties proberen uit te schakelen
– ernstige prikkelbaarheid
– slaapproblemen
– spanning als gevolg van bepaalde prikkels
– irritatie en hevige schrikreacties
– depressieve klachten.
Van PTSS is sprake wanneer de symptomen langer dan een maand duren.
Het goede nieuws is dat er iets aan te doen is. In 1, 2 of 3 gesprekken gaat de emotionele lading van de herinnering af.

IEMT werkt net als EMDR en staat voor Integral Eye Movement Therapy.
Door middel van het bewegen van de ogen worden nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt. Dit klinkt misschien heel heftig, maar in werkelijkheid is het een logisch gevolg, omdat we informatie in ons brein opslaan in de vorm van beelden (foto of filmbeelden), geluiden, gedachten, gevoelens, kleuren en soms ook geuren. Ons brein werkt net als een computer, welke JPEG-bestandjes kan opslaan. Dat doet ons brein dus ook met vervelende gebeurtenissen uit het verleden (in de vorm van ‘storende herinneringen’) of zorgen voor de toekomst (in de vorm van ‘zorgen’ voor wat komen gaat). Eigenlijk vormen we van alles een beeld, alleen worden de meeste beelden netjes in ons brein opgeslagen (in  een soort dossierkast). Als ik je vraag om een beschrijving van een brood te geven, dan kun je me precies vertellen hoe dat brood ervoor jou uitziet.
Van traumatische gebeurtenissen maken we dus ook een beeld en ook dat wordt in ons brein opgeslagen. In tegenstelling tot het beeld van het brood, wordt het beeld en de negatieve emoties ervan niet netjes in je brein opgeslagen, maar gaat het door je brein zwerven en steeds als er iets lijkt op de traumatische gebeurtenis, dan reageer je weer met klachten die horen bij het trauma.

Wil je meer weten over deze therapie? Neem dan vrijblijvend contact op met Martin Meijer. Dit kan via het contactformulier of telefonisch via (06) 40 32 29 92.
Mind2Open is gevestigd in Goor, Hof van Twente.