Is gedrag te veranderen?

Door Martin Meijer
Waarom is het zo lastig om destructief en negatief gedrag te veranderen? Vaak gaan we tegen beter weten in gewoon verder met onze negatieve gedragingen terwijl we ondertussen best wel weten dat het niet goed voor ons is. Neem bijvoorbeeld het nemen van de trap in plaats van de automatische roltrap.

We weten dat het veel gezonder is maar toch kiezen we vaak bewust, en soms ook onbewust, voor de makkelijke oplossing. “Ik heb er nu even geen zin in” of “ik ben nu te moe”, zijn vaak gebruikte excuses om voor de gemakkelijke oplossing te kiezen. We zitten vast in een patroon. Dit hoeft niet altijd slecht te zijn maar kan ons soms in de weg staan om onze doelen te bereiken.

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om gedrag te automatiseren zodat we er verder niet over na hoeven te denken. Op deze manier vergroten wij onze overlevingskansen als mens. De diepere, dierlijke hersengebieden, zijn veel bepalender voor ons gedrag dan onze jongere, meer aan de oppervlakte gelegen hersengebieden. Pas als de dieper gelegen hersengebieden de noodzaak voelen om te veranderen zijn we geneigd om daadwerkelijk te veranderen. Bijvoorbeeld als we ziek worden van het roken, niet meer goed kunnen functioneren omdat we teveel eten of te weinig bewegen of als we worden verlaten door onze partner.

Een manier om het jongere, meer aan de oppervlakte gelegen hersendelen (frontaalschors) te veranderen is om aan een verander-actie een beloning te koppelen. Neem het onderstaande interessante filmpje waarin een experiment wordt gedaan door de treden van een trap op een station in Stockholm zo te prepareren dat ze, net als een piano, geluiden produceren als je erop loopt. Uit het experiment blijkt dat 66% meer mensen gebruik maken van de gewone trap als deze geluid produceert. Dit filmpje is onderdeel van een grotere campagne van een Duits automerk en op deze website staan er nog meer.

Ook bij Mind2Open ben ik bezig om mensen zichzelf beter te laten voelen door leuke dingen te doen. Uiteraard zonder de ernst van de problematiek te ontkennen. Je bent ergens uit balans geraakt en met therapie proberen we samen je lichaam en geest weer in balans te krijgen. Dat kan met gewoon gesprekken, maar ook met ‘runningtherapie’. Op een leuke, ontspannen, maar ook inspannende manier maak ik – in dit geval – hardlopen, onderdeel van je therapie. Met als doel het veranderen van je gedrag op een positieve manier.

Welke dingen vindt jij leuk om te doen? Wellicht dat we dit als onderdeel kunnen gebruiken om negatief gedrag waar je al jaren vanaf wilt uit te bannen of te veranderen. Wil je hierover meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op. Stel je vraag via e-mail (info@mind2open.nl) of via het contactformulier.

Mind2Open helpt je graag met positief veranderen! Verander je mee?