De strijd tegen depressie: ‘Pillen of bewegen?’

Runningtherapie in groepsverband bij Mind2Open

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen de concurrentie met medicijnen aan kan als het gaat om de behandeling van depressie.
Als er bij u een depressie is vastgesteld of dat u vermoedt dat er sprake van is, dan heeft u vaak geen keus om weg te blijven van medicatie.

Meestal wordt u dan ingesteld op een SSRI. Uit onderzoek blijkt dat beweging in de vorm van hardlopen minstens zoveel effect heeft als medicijnen, maar dan zonder alle bijwerkingen van dat medicijn. Het belangrijkste verschil tussen beweging en antidepressiva is de veiligheid. Natuurlijk bestaat het gevaar van een blessure bij bewegen, maar over het algemeen is bewegen veel veiliger en goed voor de gezondheid: ze biedt voordelen voor het hart, de longen, hersenen, botten, spieren enzovoort. SSRI’s daarentegen zijn in verband gebracht met een lange lijst bijwerkingen, van slapeloosheid, hoofdpijn en spierpijn tot een verhoogd risico op een beroerte en een vroegtijdige dood. Medicijnen kunnen zelfs agressief en suïcidaal gedrag in de hand werken.

Moraal van het verhaal
Onderzoek wijst erop dat lichaamsbeweging een behandeling voor depressie is die goed uitvoerbaar is en waardevol, op zijn minst voor mensen met een milde tot matige depressie. In tegenstelling tot het slikken van medicijnen heeft bewegen geen levensbedreigende bijwerkingen. De voordelen van bewegen zijn duurzaam en betreffen niet alleen de mentale, maar ook de lichamelijk gezondheid. Vandaar dat enkele deskundigen bewegen tegenwoordig als een bruikbare, niet medicinale behandeling van depressie aanbeveelt. Het moet dan wel een regelmatig proces zijn van drie keer per week bewegen.

Bij Mind2Open wordt die kans u nu geboden
Op maandagavond en vrijdagmiddag is er nu de mogelijkheid om in groepsverband een half uur bewegen (hardlopen) te combineren met een uur praten met elkaar over uw depressieve klachten en vooral wat er daarin beter gaat als gevolg van de Runningtherapie.

De tijden zijn:
Maandagavond: 19.00-20.00 uur Praatsessie en van 20.00-20.30 uur hardlopen
Vrijdagmiddag: 15.00-16.00 uur Praatsessie en van 16.00-16.30 hardlopen
Kosten voor deze therapie 45,= per anderhalf uur. De kosten kunnen (deels) vergoed worden vanuit uw aanvullende verzekering. De therapie gaat van start bij vier of meer deelnemers. Maximum deelnemers is acht.