Trauma Ontspanningsoefeningen Groepsbehandeling

Trauma Ontspanningsoefeningen Groepsbehandeling

Sinds kort worden er bij Mind2Open Trauma Ontspanningsoefeningen gegeven met als doel om lichamelijk spanningen van traumata en andere heftige emotioneel beladen situaties te behandelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het los trillen van de op dieper niveau liggende spanningen.

Wat er bij stress en trauma gebeurt is dat het vast slaat op het lichaam. Er ontstaat dan een verkramping in de psoasspier (die door het bekken heen loopt) en verbindingen heeft met de rug, de benen en nek en schouders. Dus logisch dat als er niets aan die verkramping in de psoasspier gebeurt dat dat voor lichamelijke klachten zorgt. Wij mensen voelen vaak de innerlijke spanning nog wel in de vorm van trillen, maar doen er alles aan om dat trillen te voorkomen. Dat doen we uit schaamte of interpreteren het als zwakte. Toch is dat trillen er niet voor niets… Dieren schudden of trillen nog wel hun spanning van zich af. Ik zag het tijdens oud en nieuw nog bij onze hond, Sammy, die zo enorm schrok van vuurwerk dat hij echt even stond te shaken, om vervolgens weer rustig door te gaan met snuffelen. Bij Mind2Open zit de eerste Trauma Ontspanningsoefeningen Groepsbehandeling (TOG) er inmiddels op.
Zie hieronder een ervaringsdeskundige van die groepsbehandeling:

Ik heb de trauma ontspanningsoefeningen als heel erg ontspannend en bijzonder ervaren. De aanwijzingen werden gegeven door Martin’s assistente en Martin ondersteunde haar en ons waar nodig tijdens de oefeningen.
Het was fijn om dit in de praktijkruimte van Martin te doen, het is er warm en het voelde veilig met mensen die je daarvoor nog nooit gezien hebt.

De eerste bijeenkomst vertelde Martin wat trauma’s doen met je lijf en hoe dat doorwerkt naar je hersenen, dit was een hele duidelijke uitleg. Vervolgens ging de assistente met ons de trauma ontspanningsoefeningen doen waarbij je vooral je bovenbeenspieren aanspant en tot slot mag je dan op de grond gaan liggen met je benen in “kikkerpositie” en dan begint langzaam het vibreren van je bovenbenen en dat zet zich door naar je heupen en bekken en in mijn geval ook naar mijn buik. Later op de avond thuis in bed voelde ik de trillingen nog erg goed. Een hele mooie ervaring!!

Het doel van dit vibreren is dat je je psoasspier los trilt en in deze houding blijf je dan 15 minuten liggen maar ik vond het zo’n fijn gevoel dat het ook wel een half uur had mogen duren. Hierna mag je je benen weer uitstrekken en dan stopt het vibreren. Om de totale beleving compleet te maken eindigden we met een bodyscan als ontspanningsoefening met tot slot een rustgevend muziekje. Hiervoor mag je onder een deken liggen met een kussen onder je knieën. De stem van Martin’s assistente is erg rustig en zacht waardoor het mij lukte om volledig te ontspannen en zelfs de vibratie nog voelde. De oefeningen zijn thuis ook goed te doen en ik ervaar nu na een aantal sessies dat er meer ruimte komt in mijn lijf. Ben dus ook zeker van plan om de oefeningen te blijven doen en erg nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen in mijn lichaam.

Martin, ik vond het erg fijn om samen met andere mensen deze oefeningen eigen te maken en de ervaringen te delen. Jullie zijn als team erg goed op elkaar ingespeeld en hebben ons prima begeleid met de oefeningen. Ik vond de ontspannen sfeer waarin er ook gelachen kon worden ook erg fijn. Het gevoel van “zijn” (innerlijke rust) wat ik vanavond ervoer met de eindoefening en wat me bijna emotioneel maakte raakte me. Ik merk dat ik gelukkig nog steeds veel heb aan je gesprekken en de IEMT-ervaringen. In het dagelijks leven pluk ik daar nog steeds de vruchten van, ook in de opvoeding van mijn kinderen. Toch blijft dat gevoel van moe zijn me nog vaak storen en dan is zo’n ervaring weer confronterend en tegelijkertijd erg fijn. Gelukkig lukt het me wel steeds beter om mezelf, wanneer ik moe ben of niet lekker in mijn vel zit, te observeren en het te laten zijn, er niet tegen te vechten. Wel heb ik ervaren dat het helpt om me juist te richten op de positieve dingen want zoals jij altijd zegt: “Alles wat je aandacht geeft dat groeit!“

~ Linnie