Het gezin in crisistijd

Het gezin in crisistijd – Deel een

(NB dit artikel is eerder in maart 2020 verschenen in het Nieuws van de Week.)
Sinds afgelopen maandag (16 maart) loopt niet alleen mijn agenda (als relatie en gezinstherapeut en traumatherapeut) steeds meer leeg. Half Nederland zit thuis in quarantaine, zelfisolatie of sociaal-isolement.

Hoe je het ook wilt noemen: de meeste mensen in Nederland werken sinds afgelopen maandag vanuit huis. Voor de meesten, die normaal 40 uur op een kantoor werken, is dit best een grote omslag. Zeker als je partner ook nog eens thuis werkt en je nu letterlijk 24 uur per dag, 7 dagen per week met elkaar ‘opgesloten’ zit. In het begin klinkt dit gezellig, maar voordat je het weet vlieg je elkaar in de haren, omdat jij vergeten bent de koffie voor je partner mee te nemen van de keuken naar de eetkamer of omdat jouw partner zich er nu nog meer alleen voor voelt staan. Ik geef je een paar manieren waarop je het samen thuis werken minder erg en zelfs prettig, gezellig en productief kunt maken.

Durf je af te zonderen

Het idee van altijd bij elkaar zijn is leuk als je verliefd bent. Maar de meeste relaties gedijen goed bij een bepaalde afstand. Die afstand is nu heel klein als je 24 uur per dag op elkaars lip zit. Forceer elkaar niet om de hele dag samen aan de keukentafel te zitten met de radio aan (tenzij jullie dit allebei prettig vinden). Durf je even af te zonderen als je met iets bezig bent, want dan heeft jouw partner ook door dat je met werk bezig bent.

Neem samen korte pauzes

Dit kunnen we nog wel eens vergeten. Je zit in een goede flow en voor je het weet, heb je zo drie uur achter elkaar gewerkt. Ik ben een groot fan van professor Erik Scherder en die heeft het over de vijf brein-fixers’ om beter om te gaan met stress en spanning. Ik wil ze jullie niet onthouden. Je doet dat met deze bewezen brein-fixers:

  • Muziek maken of luisteren (vooral muziek waar je lekker bij kunt ontspannen);
  • Bewegen (sporten, wandelen met of zonder de hond);
  • Nieuwe dingen leren (we worden creatief in crisissituaties);
  • Slapen, bijvoorbeeld door het doen van een middagdutje;
  • Stop met multitasken, want die verpest vooral de boel;

Ze zijn dus alle vijf heel belangrijk om je aan te houden, maar vooral stoppen met Multitasken helpt om het brein tot rust te krijgen. Dus probeer in jouw planning vooral zoveel mogelijk taken één voor één op te pakken, want dan houdt je je hoofd tevreden. Of in ieder geval fit genoeg om al dat werk überhaupt uit te kunnen voeren. Het zal ook helpen tegen dat negatieve gevoel dat steeds even op komt zetten in de vorm van onrust.

Klets tussendoor even bij

Samen thuiswerken kan er ook voor zorgen dat jullie elkaar meer kunnen betrekken bij jullie werk. Wat doet je partner eigenlijk op een werkdag? En weet je partner dit ook van jou? In deze tijden kunnen jij en je partner veel meer met elkaar delen over jullie werk. Er hoeven dus geen zware onderwerpen besproken te worden….het mag ook gewoon gezellig met elkaar zijn. Ik hoorde laatst een bericht dat een man nu in deze crisistijd pas echt voor het eerst hoorde dat zijn vrouw ontslagen was bij V&D….een die firma is toch echt al een hele tijd geleden failliet gegaan.

Doe aan ontspanning met elkaar

Vandaag kwamen mijn dochters met een gebakken visje en kibbeling op de praktijk, die we gezellig met elkaar opgepeuzeld hebben. Verder is de sjoelbak weer van zolder gehaald en liggen de kaarten al klaar om gezellig een potje te Hartenjagen. Verder wandelen mijn dochters en vrouw hele stukken met de hond Sammy, dus die krijgt genoeg beweging. Zeker ook omdat ik ’s avonds ook nog mijn energie kwijt wil en een uurtje met hem ga wandelen. Hij weet niet wat hem overkomt.

Video Whappen

Wij hebben het video whappen ontdekt. Moeders, de uit huis wonende kinderen en kennissen ‘zien’ we nu op deze manier. Zo blijven we elkaar toch zien. Het voelt dan niet als een isolement. Integendeel. We zien elkaar vaker dan ooit.

Blijf sporten of bewegen

Voor mij is sport een belangrijk onderdeel om fit te blijven. Nu de Anytime sportschool dicht is doe ik ’s ochtends mijn oefeningen thuis, zoals buikspieroefeningen of push-ups, maar ook wandelen of hardlopen is een goede manier om even stoom af te blazen en goed in je vel te blijven zitten. Mijn dochter heeft de yoga app ontdekt en ook mijn vrouw doet iedere ochtend haar eigen yoga oefeningen.
Bewegen, bewegen, bewegen. Dat zorgt ervoor dat je niet in een dip zakt.

Martin Meijer is relatie- en gezinstherapeut en heeft een eigen praktijk in de Hof van Twente. Hij specialiseerde zich op het gebied van partnerrelaties en traumabehandeling.

Voor wie daar meer over wil weten is www.mind2open.nl  te bezoeken.