Mind2Open fietsen liefde

Het gezin in crisistijd – Deel twee

Wij (mensen in het algemeen) zijn geneigd om onze aandacht op een probleem te richten.
Ik begrijp het wel want we willen een probleem oplossen. Alleen helpt het niet om onze aandacht op een probleem te richten omdat alles wat we nu eenmaal aandacht geven, gaat groeien. We merken het in deze crisistijd. Alles is gericht op het Coronavirus. De media loopt over van berichten over het Coronavirus.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Een cliënt gaf aan dat hij bang was voor het Coronavirus en dat hij er liever niet naar wilde kijken en luisteren op televisie en radio. Dat was ook de reden dat hij was overgestapt van Radio 1, waar hij anders altijd naar luisterde, naar Radio 2. Hij is ook geabonneerd op de NRC en gaf daarover aan dat hij gezocht had naar stukjes die niet over het Coronavirus gingen maar dat hij ze niet kon vinden. Alles wat je aandacht geeft dat groeit dus. En in een probleem hebben alle betrokkenen een aandeel. En met aandeel bedoel ik geen schuld, maar iedereen die betrokken is bij een probleem doet iets waardoor een probleem ontstaat en in stand blijft.

Pas op voor je valkuilen

Dus zeg ik tegen mijn cliënten dat het beter is om de aandacht te richten op dat wat men wil bereiken, een doel dus. Ik geef hen dan altijd het voorbeeld van mijzelf, want ook ik heb mijn eigen valkuilen: Mijn dochter, die nu 20 jaar oud is, was in de tijd van het voorbeeld een jaar of 14. Ze liet altijd haar fiets buiten onder de carport staan. En als ik dan thuis kwam zag ik die fiets daar staan. Vaak mopperend zette ik dan maar de fiets binnen, want ‘opvoeden’ lukte echt niet en ik had echt van alles geprobeerd. Ik had haar lief gevraagd om haar fiets binnen te zetten als ze thuis kwam en ze beloofde dan natuurlijk altijd plechtig om de volgende keer haar fiets binnen te zetten…..niet dus. Ik heb het boos geprobeerd, want daar zou ze wel van leren….niet dus. Ik heb haar naar bed laten gaan en haar dan er weer uit laten komen om alsnog haar fiets binnen te zetten. Nou daar zou ze wel van leren hoor…..niet dus.

Geef uit liefde in plaats van chagrijn

En ik maar mopperen, omdat ze niet deed wat ik van haar vroeg. Ik weet dat ik op een gegeven moment dacht ‘Dit is onbegonnen werk, laat ik de fiets zelf maar binnen zetten, want dit was zo frustrerend’. En toen ik haar fiets uit liefde ging binnen zetten, merkte ik dat dit al zo’n verschil was om te doen, want het is een bewuste keuze om iets te doen vanuit chagrijn of uit liefde. En toen ik het ook nog eens tegen haar ging zeggen: Liefje, ik heb je fiets uit liefde voor jou binnengezet’ werd het helemaal prachtig. Natuurlijk reageerde ze in eerste instantie wat verward, want ze had een mopperende vader verwacht. Maar na een paar keer kwam ze zelf naar mij toe en gaf aan dat ze haar fiets binnen had gezet. En ik weet zeker dat ze dat uit liefde voor mij doet.

Wees lief voor jezelf

Een vriend zei onlangs tegen mij: ‘De wereld vergaat’. Waarop ik zei: dat klopt, iedere dag een beetje, zodat we ons toch weer weten aan te passen en een crisis kunnen overwinnen’. Dus wees lief voor jezelf en de ander in deze crisistijd, want we hebben het al zwaar genoeg met het virus.