loslaten en toelaten van emoties

Het gezin in crisistijd – Deel acht

“JOH, TREK HET je niet aan, gewoon loslaten!” Ik ken maar weinig andere dingen die makkelijker gezegd dan gedaan zijn dan deze. Want hoe laat je los als je ergens emotioneel ondersteboven van bent? Worstel jij hier ook mee? Dan is dit hét artikel wat je leven gaat veranderen, want in dit artikel ga ik dieper in op de oorzaken, nadelen en voordelen van loslaten en geef ik een aantal praktische tips waarmee je jezelf kunt aanleren om emotionele ballast los te laten. Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.

Emotionele problemen oplossen kun je leren

Een probleem vasthouden is te vergelijken met het vasthouden van een pen. Neem eens een pen in je open handpalm en laat de pen heen en weer rollen. Doe nu je hand eens dicht en knijp heel hard in de pen. Waarschijnlijk gaat het zelfs zeer doen, of niet? Dit is eigenlijk wat we ook doen met een emotioneel probleem. We houden het stevig vast en laten het niet meer los. Zoals ik al eerder gezegd heb heel begrijpelijk, want we willen van het probleem af. Waarom helpt het vasthouden en knijpen dan niet? Omdat de oplossing altijd anders is dan het probleem. Je hebt de pen nog steeds stevig vastgekneld in jouw hand. Draai je hand nu eens om en open je hand. Dat is nu echt loslaten.

Loslaten versus toelaten van gedachten en emoties

Ik ben helemaal gefascineerd door een nieuwe behandelmethode, namelijk de Sedona-methode van Hale Dwoskin. De naam van de methode komt van het gelijknamige plaatsje Sedona in Arizona, waar de man woonde. Alle vragen bij deze techniek zijn vragen waarop je alleen een ‘ja’ of ‘ nee’ hoeft te antwoorden en waarbij je pas naar de volgende vraag gaat wanneer je de vorige vraag met ‘ja’ beantwoord hebt. Stel de vragen dus zo dat je ze kan beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Niet het antwoord is uiteindelijk van belang, maar de vragen zelf die je tot een ‘ja’ of ‘nee’ brengen. Door iets ‘zichtbaar’ te maken via vragen, neem je automatisch al een beetje van de zware lading weg. Zo begint ook de vragentechniek. Het vraagt je niet als eerste of je het los kunt laten, maar of je het simpelweg kan toelaten. Vandaag alleen, om te beginnen? Het begint met het kunnen toelaten van bepaalde gedachten en emoties, daarna pas wat je ermee gaat doen. De Sedona-methode bestaat uit de volgende stappen:

  1. Geef de emotie of het gevoel een vorm (bijvoorbeeld een klomp, een blok beton, een holte, een baksteen, een bol met stekels o.i.d.). Geef het een negatieve kleur. Vraag jezelf af of het beweegt en geluid maakt.
  2. Vraag jezelf vervolgens af: Kan ik dit gevoel er laten zijn?Kan ik het verwelkomen? Je kunt wel nee zeggen, maar het is er al!
  3. Als het gevoel er mag zijn, vraag jezelf dan af of je dit gevoel kan loslaten of is er een noodzaak om het gevoel vast te houden.
  4. Stel daarna aan jezelf de vraag: Wil ik dit gevoel loslaten? Blijf doorvragen als je merkt dat je hier geen ‘ja’ op kunt antwoorden.
  5. Vraag tot slot wanneer je het gaat loslaten. Wil je het volgende week loslaten? Waarom niet nu? Waarschijnlijk wil je het ‘nu’ laten gaan.

Soms is het nodig dat je alle stappen een aantal keren herhaalt voordat je voelt dat je werkelijk losgelaten hebt.