Integral Eye Movement Therapy (IEMT)

Behandeling emotionele klachten

Wat is Integral Eye Movement Therapy (IEMT)

IEMT kan een snel en blijvend resultaat bieden bij klachten die gerelateerd zijn aan fobie, trauma, angst, en wanneer mensen vaak te emotioneel worden in bepaalde situaties. Met bewegingen van de ogen worden nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt tussen beeld en emotie. Het beeld verliest zijn emotionele impact en verdwijnt naar de achtergrond.

De therapeut geeft aan hoe de cliënt  de ogen, volgens een bepaald patroon, kan bewegen. De cliënt blijft daarbij denken aan het beeld dat een naar gevoel geeft. Het resultaat is dat het beeld zijn emotionele impact verliest en (naar de achtergrond) verdwijnt.

Hoe werkt IEMT

Alles wat we meemaken slaan we op als een soort jpeg-bestand in ons brein. In dat bestand (beeld) gaat het over actie, reflectie, reactie. Een voorbeeld: Als iemand u vraagt een beschrijving te geven van een brood, dan kunt u haarfijn vertellen hoe dat brood eruit ziet. Welke kleur, geur, vorm en smaak het heeft. Daar heeft u een beeld van gemaakt en dit is opgeslagen in uw brein.

De actie is ‘een stukje brood eten’. De reflectie is ‘verwerking in uw brein’. De reactie kan zijn: ‘lekker, dat ga ik vaker eten’. Mits u zich nog nooit in brood heeft verslikt, want dan zit er een negatieve lading aan brood.

Bij een trauma of een stressvolle situatie gebeurt ongeveer hetzelfde. U heeft automatisch een plaatje opgeslagen in uw brein, maar er heeft geen reflectie plaatsgevonden. Het is dus niet verwerkt. Steeds als er in het huidige moment een trigger is die te maken heeft met het beeld, komt de heftige emotie van vroeger weer naar boven. Dit kan ook gebeuren bij een gevoel, gedachte, geur, kleur of geluid van deze gebeurtenis.

Wanneer IEMT

 • bij heftige emotionele reacties.
 • angsten en paniekaanvallen.
 • trauma (bijvoorbeeld monstertruckdrama, vuurwerkramp).
 • verkeersongeluk.
 • pestverleden.
 • heftige jeugdherinneringen (mishandeling, vernedering, misbruik, verwaarlozing).
 • burn-out, overspannenheid.
 • verliezen van een baan, een geliefde.

Resultaten van IEMT

Na één IEMT-behandeling is er vaak al sprake van een positief effect.

Ervaring van een cliënt

Karin is twee keer bij Mind2Open geweest voor het verwerken van een traumatische ervaring uit het verleden. In de tweede behandelafspraak is de IEMT-methode toegepast.

Karin na afloop van de behandeling: ‘Ik heb een aantal keren geprobeerd om de ervaring van vroeger nog eens op te roepen, maar ik kan er niet meer bij. Het is totaal blanco. Het lijkt alsof door de behandeling meerdere ervaringen/emoties uit het verleden zijn weggevaagd. Het voelt als het verliezen van een kookboek. Je weet nog wel welke recepten er in stonden, maar niet meer de ingrediënten van het recept. Met andere woorden: de ervaring is er nog, maar de emoties niet meer.

Ik voel me heel goed op dit moment. Mijn hoofd is leeg. Ik heb zelfs vorige week een telefoongesprek gevoerd met mijn moeder, waarbij ik als volwassene tegen haar kon praten. Voor mij gaf dit echt aan dat de behandeling veel oud zeer heeft weggenomen. Ook met betrekking tot de nare ervaring met mijn vader waarover we hebben gesproken, is het gevoel veranderd. Het gevoel is veranderd naar een herinnering. Het doet geen zeer meer. Ik vind het nog steeds heel onwerkelijk dat dit door de korte behandeling komt.’

Praktisch 

 • Geen wachtlijst.
 • Geen verwijzing nodig.
 • Veelal gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Check dit vooraf bij uw verzekeraar.
 • Een gesprek duurt gemiddeld 1 uur en kost € 90,00. Dit is inclusief het verslag dat u na het gesprek krijgt thuisgestuurd.