Systeemtherapie

Relatietherapie en gezinstherapie

Relatietherapie en gezinstherapie, ofwel systeemtherapie

Relatietherapie en gezinstherapie zijn twee specifieke vormen van psychotherapie. Tegenwoordig noemen we relatie- en gezinstherapie ‘systeemtherapie’ en heet de therapeut ‘systeemtherapeut’.

Systeemtherapie wordt vaak toegepast bij communicatieproblemen tussen partners of in de gezinssituatie. Maar ook voor behandeling van andere klachten (o.a. angst, depressie) is deze therapie effectief. Problemen van één of meer betrokkenen staan centraal. Cliënten kunnen samen, danwel individueel terecht.

Hoe werkt systeemtherapie

Relaties, gezin en omgeving vormen samen een sociaal systeem. Er is aandacht voor de wisselwerking tussen mensen, en tussen de klachten en de reacties in uw omgeving.

Wanneer de gelijkwaardigheid uit de partnerrelatie verdwijnt ontstaat er strijd.

 • Soms is er sprake van een open strijd, waarin u en uw partner elkaar aanwijzen als de ‘boef’.
 • De meest voorkomende strijd is die waar u of uw partner kritiek uit of verwijten maakt aan het adres van de ander en laatstgenoemde zich terugtrekt in zijn/haar schuilkelder.
 • De meest pijnlijke strijd is waarin u en uw partner het strijden moe zijn en zich beiden hebben teruggetrokken in de eigen schuilkelder.

U en uw partner strijden niet om de ander buiten te sluiten of elkaar pijn te doen, maar uit zelfbescherming. Waar in het begin van de relatie de liefde bloeide en stroomde, moet u zich nu in uw strijd wel beschermen tegen het gemis aan contact en verbinding. U en uw partner zijn op zoek naar geruststelling en verbondenheid en wanneer dat er niet (meer) is dan moet u wel protesteren.

In de behandeling staat de EFT (Emotionally Focussed Therapy) van Sue Johnson centraal. Zie ook EFTnederland.nl voor meer verdieping.

Wanneer relatietherapie of gezinstherapie

Systeemtherapie is niet alleen een aanpak voor relatieproblemen of moeilijkheden binnen uw gezin. Het is een specialistische vorm van psychotherapie die effectief is bij:

 • communicatieproblemen;
 • stemmingsklachten (depressie);
 • angstklachten;
 • verlies c.q. rouwverwerking;
 • traumagerelateerde klachten.

Resultaat systeemtherapie

Na een serie gesprekken heeft u meer inzicht en bewustwording van interactiepatronen. Hierdoor gaat u weer beter met elkaar communiceren en elkaars positieve punten zien. U zit weer beter in uw vel en bent beter in balans.

Ervaring relatietherapie cliënt

“Wij zijn bij Martin terechtgekomen via vrienden, die zeer te spreken waren over hem. Gelukkig was er al tijdens onze eerste ontmoeting een klik waardoor we het gevoel kregen dat we beiden onze gevoelens en emoties met hem konden delen.

Onze problemen waren voornamelijk van communicatieve aard waardoor alles in een negatieve spiraal kwam. We voelden ons niet meer begrepen en gehoord door elkaar en in elke poging tot een gesprek liepen we vast.
In de weken daarop heeft Martin ons geholpen om weer verbinding met elkaar te krijgen. Hij heeft ons de ogen flink geopend. Gesprekken over gevoelens en emoties zijn weer door hem op gang gebracht en dat werkt zeer verhelderend en geeft grote opluchting.

Nu is het zo, dat als er iets is, wat een van ons wil bespreken, dat we even gaan “Martinnen”. We hebben er een werkwoord van gemaakt! Bij deze willen we hem enorm bedanken voor het redden van ons en ons huwelijk.”

Praktisch 

 • Geen wachtlijst.
 • Geen verwijzing nodig.
 • Veelal gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Check dit vooraf bij uw verzekeraar.
 • Een gesprek duurt gemiddeld 1 uur en kost € 90,00. Dit is inclusief het verslag dat u na het gesprek krijgt thuisgestuurd.