TOG Trauma OntspanningsGroep

Aan de slag met trauma- en stressklachten

Wat is een Trauma Ontspannings Groep (TOG)

Trauma en stress hebben niet alleen effect in het brein, maar ook op het lichaam. De spieren gaan zich vastzetten. Dit merken we vaak door lage rugpijn en nek- en schouderklachten. Hiermee gaan we aan de slag in de Trauma OntspanningsGroep (TOG).

Door trauma en stress kan de rug op latere leeftijd bol komen te staan. Er ontstaat dan een verkramping in de psoasspier die door het bekken loopt en verbindingen heeft met de rug, benen, nek en schouders. Het is dus logisch dat als er niets aan die verkramping in de psoasspier gebeurt, dit tot lichamelijke klachten kan leiden. Om deze klachten te voorkomen doen we oefeningen om de stress uit het lichaam te krijgen.

Hoe werkt TOG

In een groep van maximaal vijf personen leert u wat stress en trauma voor het lichaam betekent. Deze groep is een mooie aanvulling op de IEMT. In drie sessies leert u hoe u deze stress uit het lichaam kunt halen. Door het doen van een serie oefeningen wordt de spanning losgelaten. Na de drie sessies krijgt u de oefeningen mee om thuis te doen. Nieuwe en oude stress kunt u dan loslaten.

Wanneer TOG

  • bij lage rugklachten;
  • bij nek- en schouderklachten;
  • burn out;
  • stijfheid;
  • na stress of trauma.

Resultaat

Na één sessie is er vaak al sprake van een positief effect. Mensen voelen zich soepeler en lichter.

Reactie deelnemer:

“De eerste bijeenkomst vertelde Martin wat trauma’s doen met je lijf en hoe dat doorwerkt naar je hersenen. Dit was een hele duidelijke uitleg. Vervolgens gingen we de trauma ontspanningsoefeningen doen. Daarbij span je vooral je bovenbeenspieren aan. Tot slot mag je op de grond gaan liggen met je benen in “kikkerpositie” en dan begint langzaam het trillen van je bovenbenen. Dat zet zich door naar je heupen en bekken en in mijn geval ook naar mijn buik.

Het doel van deze oefeningen is dat je je psoasspier lostrilt en in deze houding blijf je dan 15 minuten liggen. Ik vond het echter zo’n fijn gevoel dat het ook wel een half uur had mogen duren. Hierna mag je je benen weer uitstrekken en dan stopt het trillen. Om de totale beleving compleet te maken eindigden we met een bodyscan als ontspanningsoefening, met tot slot een rustgevend muziekje. Hiervoor mag je onder een deken liggen met een kussen onder je knieën. Het lukte mij om volledig te ontspannen.

De oefeningen zijn thuis ook goed te doen en ik ervaar nu na een aantal sessies dat er meer ruimte komt in mijn lijf. Ik ben dus ook zeker van plan om de oefeningen te blijven doen en erg nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen in mijn lichaam.”

Praktisch 

  • Geen wachtlijst.
  • Geen verwijzing nodig.
  • Veelal gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Check dit vooraf bij uw verzekeraar.
  • Een gesprek duurt gemiddeld 1 uur en kost € 90,00. Dit is inclusief het verslag dat u na het gesprek krijgt thuisgestuurd.